Hirdetés

Liebherr T282B - A legnagyobb bányadömperek a világon III.

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg:
Add a Startlaphoz

Címkék: Liebherr T282B, bányadömper, teherautó

Ezeket a teherautókat a mai napig is gyártják, az áruk 4-5 millió dollár között mozog, a felszereltségétől függően.


A Németországban található Leibherr 2004-ben jött ki a 360 tonnás T282B nevű bányadömperrel, ezzel egy új kategóriát teremtve. Nagyon rövid időn belül a konkurencia is megjelent ebben a szegmensben.

Ezeket a teherautókat a mai napig is gyártják, az áruk 4-5 millió dollár között mozog, a felszereltségétől függően. Kétféle motorral szállítják, az egyik egy V20-as, 90 literes turbódízel motor, 3650 lóerővel, amit az MTU gyárt, a másik egy amerikai Cummins dízelmotor, ami „csak” 3500 lóerős, 78 literes, viszont ez 12 turbóval szerelt. A motort 3 hengeres blokkokra osztották, és minden blokkot egy nagy és egy kicsi turbó tölti fel. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy jóval nagyobb sűrítési arányt lehet elérni, valamint, hogy nagy magasságokban is változatlan teljesítményt képes biztosítani. A motor teljesen felszerelve 11 és fél tonnát nyom.

Az elvárt 64 km/h sebességet ez a teherautó is képes teljesíteni, ami ebben a szegmensben elvárt teljesítmény. A meghajtást az előző gépekben is használatos elektromos hajtáslánc biztosítja. Érdekessége, hogy a kanyarodást segítendő, a kanyarban a külső íven található kerekekre nagyobb nyomatékot biztosít.Liebherr T282B - A legnagyobb bányadömperek a világon III.
Liebherr T282B - A legnagyobb bányadömperek a világon III.
Liebherr T282B - A legnagyobb bányadömperek a világon III.