Hirdetés

A legnagyobb bányadömperek a világon I

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg:
Add a Startlaphoz

Címkék: bányadömperek, óriás teherautók, teherkocsi

A bányadömperek hatalmas járművek, melyekkel több száz tonna terhet lehet elszállítani. Ház nagyságú teherautók, ami kinézetre olyanok, mint a hagyományos dömperek, csak


A bányadömperek hatalmas járművek, melyekkel több száz tonna terhet lehet elszállítani. Ház nagyságú teherautók, ami kinézetre olyanok, mint a hagyományos dömperek, csak a teljesítményük óriási.

1. Terex 33-19 „Titan„
Három emeletes ház méreteivel vetekszik a Terex 33-19 „Titan„, de már nem használják. 25 évig tartotta a legnagyobb jelzőt. 1973-ban kezdték gyártani a dömpert az Egyesült államokban. A meghajtásról, dízel-elektromos motor biztosította, mint a mozdonyokban és a hajókon. A erőforrása nagy előnyt jelentet a nehéz terhek hordásában és a nehéz terepen történő mozgásban. 170 l-es dízelmotor, 16 hengerrel, 3300 LE, a tömege 16,5 t. A hátsó kerekeken egyenáramú vontatómotorokat helyeztek el. Kisebb társaitól eltérően, három tengelyesre készítették, ebben a szegmensben a mai napig az egyetlen. A Titanban villamos fékek kaptak helyet, ami úgy működik, hogy az elektromos motorok átváltanak generátor üzemmódba. A teljesítménye elérte a 5600 LE. Ezen kívül persze rendelkezett dobfékkel, ami biztosította az egy helyben maradást, valamint rögzítőfékeket és egy vészfékrendszer is helyet kapott.
Az 1000 l hűtőfolyadék hűtésről több négyzetméternyi hűtőradiátor gondoskodik. A motor kenéséről 1300 l motorolaj gondoskodik.
A motor maximális fordulatszáma 900 fordulat/perc, és kilométerenként 12-14 l gázolajat fogyasztott, ami a kategóriájában is jelentős mennyiségnek számít. A végsebessége közel 50 km/h volt ennek a hatalmas dömpernek.
A gumiabroncsok átmérője megközelítette a 4 m, a súlya pedig egyenként az 5 t-nát és ebből 10 db található a teherautón. A speciális gumikat a Goodyear fejlesztette ki a Titán részére. A húsz és fél méteres gép 21,5 m sugarú körben volt képes forogni, ami azért bámulatos teljesítmény. Mind ezt annak köszönhette, hogy a két hátsó tengely is kormányozható volt. 320 t hasznos terhet képes szállítani, az 230 t önsúly mellett. A dömper megpakolva, elérte a 550 t, ami azért szép teljesítmény.
1974 és 1991 között dolgozott, mielőtt nyugdíjazták volna ezt a gépszörnyet. A gép, mint kiállítási tárgy most is megtekinthető Sparwoodban. Sorozatgyártásba nem került, összesen egy db készült belőle.

Érdekesség, hogy a Titan bekerült a GTA San Andres játékba is, a letölthető járművek közé.

A következő részben a Caterpillar 797 bányadömpert mutatom be részletesen.A legnagyobb bányadömperek a világon I
A legnagyobb bányadömperek a világon I
A legnagyobb bányadömperek a világon I
A legnagyobb bányadömperek a világon I
A legnagyobb bányadömperek a világon I