Hirdetés

A driftelés

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg:
Add a Startlaphoz

Címkék: drift, tuning

A drift autósport nagyon hasonlít a ralihoz, de itt nem a jő időeredményre törekszenek, hanem a stílusra és a tökéletes kanyartechnikára.


A drift autósport nagyon hasonlít a ralihoz, de itt nem a jő időeredményre törekszenek, hanem a stílusra és a tökéletes kanyartechnikára. A lényeg, hogy szinte végig csúszásban tartsák az autó hátulját.
A jó technika tökéletes kormányzást és gázpedálkezelést igényel. A driftelés kizárólag hátsókerék meghajtású autókkal lehetséges.
A drift Japánban indult, még az 1960-as években. Illegális hegyi versenyeket szerveztek és a szerpentineken adta magát a drift technika. A sportág 1980-tól létezik hivatalosan, amikor a japán
autóőrültek a versenypályákon kezdték összemérni a tudásukat. A tuningolt versenygépek és a driftelés sokaknak megtetszett és hamarosan népszerűvé vált, sorra alakultak az amatőr drift klubok.
2001-ben Daijiro Inada és Keiichi Tsuchiya megalapította a profi drift ligát, a D1 Grand Prix Series-t. Európát 2004-től hódította meg az új őrület, de nem sikerült akkora népszerűségre szert tennie, mint Japánban.
A drifteléshez a legtöbb autó gyári állapotban nem alkalmas a komoly eredmények eléréséhez. Át kell alakítani a futóművet, könnyíteni kell rajta és persze a motor tuning is fontos.

Előszeretettel a következő modelleket használják a sportágban:
Nissan 200SX S13 S14 S15 (Turbos változatok), Nissan Z33, Nissan 350Z, Nissan 370Z, Nissan Silvia, Nissan 180SX, 240SX. 300ZX, Nisssan Laurel, Nissan Skyline R31,R32,R33,R34 (ER34's könnyű
átalakítássa RWD lehet), Nissan Pintara, Toyota Corolla AE86, Toyota Supra, Toyota Crown, Toyota Cressida, Toyota Mark X, Toyota MR2, Toyota MR-S, Toyota Altezza (Lexus LS200), Toyota Corolla 1.3 GT-s
(amennyiben a régi RWD hajtású), Mazda RX7, Mazda RX8, Mazda MX5, Mazda 929 HB/HC/HD, Honda S2000, Honda NSX, Mitsubishi Starion, Ford Mustang, Chevrolet Camaro, Pontiac TransAm, Ford Escort MKI/MKII,
Ford Sierra, Porsche, Opel Commodore, Opel Manta, Opel Omega, Lada, Volvo 200/300/700, BmwA driftelés
A driftelés
A driftelés
A driftelés