Hirdetés

Monster Truck

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg:
Add a Startlaphoz

Címkék: monster truck, Batman truck, Monster Jam in Las Vegas, US Air Force , Grave Digger

A monster track általában pikup-ra épül úgy, hogy módosított felfüggesztést és hatalmas kerekeket szerelnek rá. Elsősorban az Egyesült Államokban örvend nagy népszerűségn


A monster track általában pikup-ra épül úgy, hogy módosított felfüggesztést és hatalmas kerekeket szerelnek rá. Elsősorban az Egyesült Államokban örvend nagy népszerűségnek. Sokszor egyéb versenyek előtt szórakoztató műsorokat adnak ezekkel a járművekkel.
Sokszor roncs autók zúzása a műsor, amit ezek az autó szörnyek könnyedén véghezvisznek. Az autók fel vannak szerelve egy távoli kapcsolóval, amit akkor hoznak működésbe az autón kívülről, ha menet közben a pilóta elveszítené a kontrollt az autó felett.
Az egész őrület az 1960-as években indult Amerikában. Ekkor lettek egyre népszerűbbek a pickup tulajdonosok körében az ilyen módban történő átépítések.
1981 áprilisában Bob Chander mutatta be a Bigfoot autóját és ezt tartják az első igazi monster truck-nak.
1991-től a USHRA rendezi versenyeket a monster truck autóknak freestyle stílusban. A versenyzők állítják össze a pályát a maguk részére. Nagy népszerűségnek örvend és sok eseményt rendeznek, amin részt vesznek a monster truck autók.

A modern monster truck már csak a formájában hasonlít a pickup kisteherautókra. Egyedileg építik alvázát, a kerekei független felfüggesztést kapnak. Legtöbb esetben nagy teljesítményű kamion motorokkal szerelik fel. A tengelyeket pedig katonai teherautókból szerzik be. Mind a négy kerekük kormányozható, hidraulikus kormányrendszer segítségével. A gumik általában traktorokra van méretezve, ezek elérik a 1,7x1,1x0,6 métert. A váltóműveket a kamionokon használtakból építik be.
A pilóták ugyan úgy be vannak öltözve, mint a többi versenyautóban ülő vezető. Persze itt is történnek balesetek, nem lehet mindent kivédeni. 2009-ben Tacoma-ban tartott bemutató alkalmával, egy 6 éves néző meghalt, egy baleset során lerepülő alkatrésztől.

A US Air Force saját Afterburner előadásokon Monster Jam in Las Vegas
A US Air Force saját Afterburner előadásokon Monster Jam in Las Vegas

Batman truck
Batman truck

Jurassic Park alapján a Triceratops
Jurassic Park alapján a Triceratops

Grave Digger - jól mutatja a szerkezeti felépítést
Grave Digger - jól mutatja a szerkezeti felépítést