Hirdetés

Mafia

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg:
Add a Startlaphoz

Címkék: Mafia, PC játék, Lost Heaven, Don Salieri

A Mafia 2002-ben jelent meg, de korszakalkotó játéknak is lehet nevezni és szerintem még talán ma is megállja helyét.


A Mafia 2002-ben jelent meg, de korszakalkotó játéknak is lehet nevezni és szerintem még talán ma is megállja helyét. A maga idejében hatalmas játéknak számított, több mint húsz elismerést tudhat a magáénak, de lehet, hogy a mai szemnek már kevésnek tűnnek az ott alkalmazott grafikai megoldások. Mindezek ellenére, azért mindenképpen érdemes beszerezni és kipróbálni.
Mafia
A történet főhőse, Tommy, aki Lost Heaven városában taxizik. Egy szép napon megmenti a Mafia embereit, akik felajánlják neki, hogy dolgozzon a családnak. Biztatás képen, egy köteg bankjegyet is a kezébe nyomnak, aminek Tommy nem tud ellentmondani.
A játék nagy erőssége, hogy az egész egy szálra van felfűzve, szinte olyan érzése van a játékosnak, mintha egy filmbe csöppent volna.

Minden feladatot, személyesen a Don ad ki részünkre, amit rövid kisfilmben tudat velünk. A városban Don Salieri a főnök, de van egy ellenlábasa is, aki szeretné átvenni a helyét, amit érthető okokból a főnökünk nem szívesen tenne meg. Ebből adódóan Tonny-nak rengeteg kalandban és küldetésben lesz része, amiben a játékos részt vehet. Arra azonban ne számítson senki, hogy a játék végére mi leszünk a Mafia fő embere, ez a játék nem erről szól.
Minden feladatnak neki kell készülni. Az autót fel kell készíteni a küldetésnek megfelelően, amiben Ralphy, az autószerelő lesz a segítségünkre, valamint fegyverekre is szükség lesz, amit Vincenzotól kapunk meg.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a játékban rengeteg autó áll a rendelkezésünkre, amiket mi tudunk beszerezni, persze nem az autószalonból, hanem az életvitelünknek megfelelően ellopva. A tudást, hogy feltörjük a kiszemelt járgányt, Ralphy-tól kapjuk meg, de nem egyszerre. Ahogy haladunk előre a játékban, úgy tudunk egyre jobb és jobb autókat begyűjteni és használni. Persze Mafiaaz elején ebben a játékban is, jellemzően csak a gyengébb járműveket tudjuk használni, ami sokszor komoly nehézségek elé állíthat. Az autóknak más a menettulajdonságuk és egy modellnek több változatát is megtaláljuk a játékban.
Előfordulhat, hogy a jármű bevetés közben megy tönkre. Ilyenkor több lehetőség is kínálkozik számunkra. Folytathatjuk az utunkat gyalog, bár ez nem a legésszerűbb megoldás. Szerezhetünk másik autót, vagy tömegközlekedünk. A játék az 1920-as években játszódik és akkortájt az USA-ban a legelterjedtebb járművek a villamos és a magasvasút volt. A Mafia játékban mind a kettőt szabadon lehet használni. Bár, szerintem nem ez lesz a jellemző.

Amit még mindenképpen meg kell említeni, azok a rend őrei. Szigorúan büntetik a gyorshajtást és a piros lámpánál történő áthaladást. Nem nézik jó szemmel, ha balesetet okozunk és főleg, ha pisztollyal a kézben rohangálunk az utcán. Ez utóbbiért, az esetek döntő többségében a bilincs a jutalom.
Az autóval történő szabályok áthágása nem jelent gondot, ha idejében cselekszünk és a felhívást követően azonnal megállunk. Azonban, ha nem, akkor, kezdetét veszi az üldözés. Ezt a lehetőséget, ha lehetséges, az elején kerüljük el, mert a gyengébb kocsikat a rendőrautók lazán legyorsulják. Később, amikor nagyobb autóval mehetünk, ez az opció már nem áll fen.
Mafia
A fegyverekből, már nincs ilyen nagy kínálat, de az ikonikus darabokat azért megtaláljuk, mint a magnum, a Mosin Nagant puska, a 45-ös colt, a shotgun és a leghíresebb a Thompson (Tommy gun) géppisztoly. A fegyvereket sem szabad ész nélkül használni, érdemes a célkereszt segítségével pontosan célozni.

Azóta már elkészült a Mafia második, sőt a harmadik része is, amiket hamarosan szintén bemutatok egy-egy írás keretében.Mafia
Mafia
Mafia