Hirdetés

Az első autó 1672-ben készült?

Ha tetszett az írás, akkor oszd meg:
Add a Startlaphoz

Címkék: első autó, Ferdinand Verbiestnek, Nicholas-Joseph Cugnot

A legtöbben úgy tudják, hogy az első igazi önjáró járművet Nicholas-Joseph Cugnot építette 1769-1771 között. Pedig lehet, hogy nem!


A legtöbben úgy tudják, hogy az első igazi önjáró járművet Nicholas-Joseph Cugnot építette 1769-1771 között. Ez egy tüzérségi vontató volt. Azonban úgy tünik, hogy közel egy évszázaddal korábban egy Jezsuita szerzetes már épített egy működő modellt, Kínában. Bár igaz ez inkább csak játék volt, nem igazi jármű.

A misszionáriust Ferdinand Verbiestnek hívták, elismert csillagász volt a maga korában és a Kínai császár udvarában tevékenykedett. 1672-ben építette meg a járművét a császár részére, ami öt kerekes kocsi szerű gép volt és tagadhatatlanul önjáró.

A kocsi meghajtását egy nagyon egyszerű, de annál elmésebb módon oldotta meg. Egy tartályban melegítette a vizet, amit egy cső segítségével egy nyitott turbinára irányított. A kiáramló gőz megforgatta a turbinakereket, ami egy áttétel segítségével hajtotta meg a kerékpárt.

Ez egy elég durva, nem igazán hatékony rendszer, de működőképes. Amennyiben valóban megépült, akkor ez volt az első önjáró jármű az emberiség történetében, még ha ahhoz kicsi is volt, hogy egy embert elszállítson. Még az is érdekessége, hogy nem egy átalakított szekér, vagy hintó szolgáltatja az alapokat, hanem egy kifejezetten erre a célra tervezett alváz.

Érdekes megoldás az ötödik kerék, ami valószínűleg azt biztosította, hogy a jármű körbe-körbe tudjon haladni.
Amennyiben valaki felnagyítaná és úgy építené meg, valószínűleg kicsi lenne a hatásfoka ahhoz, hogy szállítani lehessen vele. Viszont, egyszerű módosításokkal, fémlemez burkolatokkal a hatásfok nagymértékben növelhető lenne.
Biztosak lehetünk benne, hogy a császárt lenyűgözte és nagy sikert aratott az autó. Ebben az időben viszont még a lóvontatású járművek korát élték az emberek, ami könnyen hozzáférhető és olcsó volt. Senkinek nem ötlött fel, hogy a szerkezetet tovább fejlesztve, milyen korszakalkotó találmány is lehetett volna belőle. Így megmaradt egyszerű játéknak.

Aki elkészítette - Ferdinand Verbiest
Aki elkészítette - Ferdinand Verbiest